söndag, april 27, 2008

Nu är det lite färdigt då...

Nu är det lite tomt. Visserligen finns det alltid massor att göra, när man har ett prov i veckan tills studenten och ser ett MVG i fysik B som det största att sträva efter bland gymnasiebetygen och dessutom en 2 timmars slutproduktion om en vecka, 6 föreställningar. Och att skriva själva projektraporten. MEN det finns inget längre ATT SY. Visst kan jag fortsätta med folkdräkten men jag har ingen tid fören skolan är slut. Inget mer syande :(. Jo det kommer ju bli endel, det går ju inte att låta bli att virka ngn boll, ska också brodera på min balklänning. Balklänningen ja! Nu har mamma börjat sy på den, kommer förmodligen publicera bilder på den efterhand den växer fram. Men mamma syr den. Den ska bli bäst nämligen och det kan bara mamma göra.

På bilden ser ni min klänning, alltså det jag ska ha på mig i Idioten. Ja det är ingen klänning utan blus och kjol. Sydde den på ändast två dagar, två eftermiddagar efter skolan, i torsdags och fredags. Trodde aldrig jag skulle hinna, målet var det men hur ofta lyckas man med sina mål? Jag gör det iaf max 1 gång av 10.

onsdag, april 23, 2008

Nu är den rosa också klar!!

Skönt att ha de gjorda. mmm. Den rosa har jag till och med hunnit lägga upp. Eller det är just det jag har gjort idag. Fick sy upp den med sneband som jag köpte idag eftersom jag tagit till för lite ner till. Med det blev bra, det syns knappt ens att jag sytt på maskin och inte med fina kråsparkstygn förhand (som då inte syns på framsidan). Sydde även på två stora (17mm diameter: gigantiska!) tryckknappar som ska hjälpa till att hålla upp släpet/bakkjolen, fick köpa även dom idag. Nu ser det ut som man har två hål i ryggen, eller annat skumt hightech uttag, när man inte har satt på släpet. Skulle funka om man vill spela cyborg, med lite fantasi.

Kan även nu ta och börja med min klänning ikväll, hoppas jag hinner klart med den innan söndag för nödlöningsklänningen är hemsk. Grejen är den att jag är typ den ända som har en klänning jag kan ha i värsta fall.

tisdag, april 22, 2008

Den gröna jackan är helt klar!!!


Nu är den gröna jackan till Fru Jepantjina helt färdig. Och den tillhörande kjolen på bilden behöver bara läggs upp (fast så har det varit länge). Orkar inte beskriva mer ingående än att jag sydde knappar och knapphål idag efter att ha provat en sista gång idag i skolan. Men flera har frågat om inte jag kan sy en sådan till dom. Lämna en beställning så får jag se, men tror inte ni får någon innan sommarn. :P

peace

måndag, april 21, 2008

Idag belv den rosa nästan klar

Nu ikväll har jag gjort massa detaljer, alla på den rosa klänningen. För övrigt är jag helt fullständigt säker på att den är för stor. Får i värsta fall fuska och sy in den genom foder och allt. Men det har jag inte brytt mig åt alls idag.

Jag har sytt fast kragen som jag först gjorde mindre på mammas inrådan, har inte själv bestämt mig om det blev bättre men bestämde mig för att den här gången lita på mamma. Så jag trixade med det, riktigt nöjd ändå med mitt teknik-val. Sen sydde jag fast den på klänningen. Aj Aj, det var inte smart kom jag på för nästa detalj att slutföra var att vika in runt armhålorna, inget sort med det förutom det att det hade varit mycket enklare om jag sytt på kragen efteråt. Klantigt, tänk på det nästa gång.

Efter det sydde jag fast fodret längst ner runt höften (det är ju inget foder på kjolen). Ännu något jag var tvungen att sy för hand och efter att nu sytt nästan allt idag för hand plus en hel del tidigare är jag inte lika tänd på det längre, brukar var så sugen på det, perfektionen brukar driva mig. Man kan få det så otroligt snyggt och osynligt när man syr för hand men detta argument är inte tillräkligt starkt längre. Symaskinen gör det snabbare. Det sista jag gjorde var de tre små öglor på själva klänningen som släpet ska hänga på. Då fick jag iallafall sy små langetstygn, det var lite kul.

Igår kväll hände det här

Den lilla fjuttbiten som jag pratade om sist har nu kommit på plats. Det ser inte så komplicerat ut men det ligger en hel del bök bakom eftersom det är typ sju lager tyg där det är som tjockast och hälften måste sys förhand. Sen är det de fina små hakarna, den ska hänga i dom, alltså syr jag inte fast den, den är helt lös. Bara det är fascinerande. Men nu har jag inte tid att skriva mer för nu ska jag fortsätta sy.

torsdag, april 17, 2008

Deadline spikad

Jag känner lite så här nu, jag skriver allt dagen efter, väldigt många inlägg börjar med igår. Så även tänker jag göra det idag.

Igår sydde jag en liten fjuttbit. Skulle på teater och han bara sy en timme. En så fjuttig bit att jag vet inte ens om den är värd att visa på bild. Däremot är det en viktig bit, den håller nämligen ihop hela rumppuffen som är fylld med massa tyll vid det här laget. (sydde tyllen ända gången jag inte fick skrivet alls på bloggen). Det kommer bli mer av denna anspråkslösa sak när jag sytt fast den ordenligt och sytt på hyskor, den ska nämligen hänga löst på klänningen.

Förövrigt har jag fått en deadine, på måndag om knappt en och en halv vecka vill ena halvan av PR-gruppen ta studio-foton så då måste det vara klart. (tur att jag inte har några prov nästa vecka för då hade det varit helt kört...) Men det ska nog gå bra. Dessvärre ska jag till huvudstaden över helgen och sumpar massa god sytid, och idag har jag ägnat alla fritid åt att packa och sy klart min plånbok, visst blev den fin? och visst är det skönt att ha en fungerande plånbok när man ska ut och resa men jag hade ju kunnat fördela min tid bättre. Får sy hela söndag-natt istället :P

(här skulle det vara en bild men blogger är inte på minsida idag)

måndag, april 14, 2008

Tidsbristen börjar komma

Krage och arminvikning är vad jag åstadkommit i dag. Inga jätte grejer men nu, förutom knappar är den gröna jackan färdig. Jag kan ju inte sy hela natten när jag ska till skolan. Ärmarna har jag sytt upp för hand, hoppas det duger men så att det syntes lite ändå på framsidan, då had det ju vart snyggare med en jämnstickning... men who cares? Nu är det bara knapparna kvar, på den. Insåg att allt måste vara klart nästa vecka, iallafall fotoklart. AAAAAA!!!! har ju inte ens börjat med det jag ska ha på mig :s

Däremot börjar min plånbok bli klar, fotot till vänster tog jag igår, nu är jag nästan helt klar med broderiet. :-) En ljusglimt iaf, även om jag inte borde lägga min tid på sånt.

söndag, april 13, 2008

En sådan fantastisk metod!

Ja, sen jag skrev förut idag har jag sytt in Fru J:s jacka. Och det i sig är ju inget skumt. Men. Jag har upptäckt en för mig ny och helt fantastisk metod att lösa problemet med att armhålet inte stämmer med ärmen när man sytt in eller ut i sidan (som är det bästa stället att sy in eller ut). Man syr in en extra tygbit. På många klänningar i skolan som vi fått från större teatern är det sådana här kilar. Innan har jag inte lagt så stor vikt vid dem men nu inser jag deras betydelse! För det första underlättar det massor när man slipper göra om hålet för att ärm och ärmhål ska passa. Man blir betydligt rörligare i den. Och det ända negativa med den jag kommer på är att det kanske inte är jätte snyggt, men då ska också sägas att de jag sytt idag inte syns alls när man har armarna rakt ner. En sådan fantastisk lösning! Så bra!
Annars har jag även fixat det som jag sydde fel igår, det var inte så farligt. Tänkte inte jag skulle plåga mig hela natten när jag ska till skolan i morgon :P

Små viktiga detaljer

Igår sydde jag till 1 på natten. Sen när mamma såg det nu på morgonen hade jag tydligen missat massa saker... Men det jag fick gjort var iaf att sy i dragkedja och linning på Fru J:s kjol. Bilden, den visar inte så mycket men man ser dragkedjspressarfoten som verkar vara alldeles för okänd för dess mångfalldhet. Min favorit pressarfot för tillfället faktis, bra till mycket mer än dragkedjor, fållar och allt möjligt!

Sydde även ut kjolen, den var ju lite förstor när jag provade den. Lite mer arbete, har jag ju verkligen tid med (hm...) men det är inte annat att göra. Och nu har mamma sytt ihop den klänning som vi själva inte hinner, Aglajas motsats i pjäsen och själklart är det en svart klänning som annars blir nästan lika dan. Får prova den imorgon.

Det som dock tog tid igår var den gröna jackan till Fru J. Hade hoppats att bli klar med den denna helgen men det ser mörkt ut. (Jag har som tur var bara ett mindre viktigt prov denna vecka som nu kommer så jag har mycket tid på vardagarna nu). Det som strulat var skörtet. Sy ihop polyester-foder med sammet verkar vara bland det värsta man kan göra. Det drog sig, när jag sydde från ena hållet kom fodret på 1cm utanför kanten, när jag sydde från andra hållet försvann allt foder åt andra hållet och det vara bara några mm kvar. Den ända lösningen var att nåla skit-tätt. Hämskt. Trött var jag också.

Sydde även på infodringen för knapparna. (det var där det blev fel som jag nämnde i början, men jag behöver bara ta upp i ändarna där jag har sytt ihop den med skörtet och där kragen ska fast)