måndag, mars 14, 2011

Återvinning av underkläder

Ush tänker kanske ni. just underkläder vill man kanske inte köpa secondhand, inte jag heller.
Men kan gissa vad det här är:Jo det är en sönderklippt bh. Gammal slaskig sådan, där alla band bara har töjts ut, en som är för stor fast jag har gått upp lite sen jag skaffade den. Inte så kul. Dessutom har jag blivit mer och mer anti byglar. Varför ha hårda jävla saker runt sina bröst? Jag kan förstå att storbystade behöver det för att avlasta, men för oss, med A eller B-kupa? Så därför tar jag vadden och spännen från en gammal BH och men sätter på ny resår. För att göra det ännu mer återvinning av underkläder så har jag dessa tre par trosor. Ekologisk bomull och fina tänkte jag när jag köpte dem. Men ack, för små och obekväma var de. Då ska tilläggas att jag köpte ett annat tre-pack, samma ekobomull, samma butik, men lite annan modell - de satt perfekt. Så nej, jag har inte dålig koll på min rumpstorlek.

Så nu ska jag alltså få ihop detta till en ny BH. Fortsättning följer...

tisdag, mars 08, 2011

Hur man syr ett enkelt pennfack

Jag har fått en förfrågan om hur man syr ett pennfack! Det är inte så svårt inte.

Man börjar med att hitta ett tyg man gillar som man tror håller. Kanske ett gammalt uttjänt klädesplagg? Man bestämmer hur långt pennfack man vill ha, och hur brett. Sedan klipper man ut två rektanglar som är 2 cm längre och 2cm bredare än vad man kom fram till att man vill ha. (om ens längsta penna är 17 cm så vill kanske ha ett pennfack som är 19 cm, då ska ens tygbit vara 21 cm lång). Sen ska man också ha en dragkedja, denna bör vara lite längre en ens tyg, men har man en sen innan så brukar det gå bra ändå.

Nästa steg är att börja sy. Först behöver man sicksacka alla kanter. Om man inte har en symaskin så får man sy stora stygn runt kanten, tänk att tyget inte ska repa upp sig. Sen syr man ihop tygbitarna och dragkedjan. Vik tyget 1cm och nåla fast på dragkedjan, jag har försökt illustrera det i bilden nedan. Du ska ha rätsidan (tygets framsida) uppåt. Det som är viktigt här är att man inte syr för nära dragkedjan, kontrollera därför att man kan öppna och stänga dragkedjan efter du sytt innan du fortsätter till nästa steg. Glöm inte heller att fästa alla trådar!
Slutligen så öppnar du kedjan och "viker" över dragkedjan så du får rätsida mot rätsida, alltså avigsidan (tygets baksida) ut. Sen syr du runt de tre sidor utan dragkedja, 1 cm från kanten. Se bilden nedan där det är markerat vart man ska sy (svart streckat), den grå "sömmen" är den som syddes i förra steget. 1 cm är oftast lite utanför pressarfoten på symaskinen. (På min maskin är det 7mm från nål till pressarfotskanten.)
Nu är pennfacket klart! eftersom dragkedjan lämnades öppen så är det enkelt att nu vränga pennfacket och vips är det klart för att använda!