onsdag, april 14, 2010

Växtfärgning

Jag har växtfärgat! Allt började med att jag fick för mig att sticka en tröja (som nu övergått till kofta) i lite finare garn än alla de grova strumpor jag gjort. M&K's ekoull är ju trevlig tänkte jag (den finare"baby ull") och begav mig att köpa alla de nystan jag skulle behöva. Brun är fint, eller mörkrött, eller helst båda så kan jag sticka ett ok med fint mönster. Men baby ullen finns bara i en uppsjö av naturfärger och några enstaka gälla färger, typ rosa orange och ljus grönt. Inte min smak så jag tänkte att jag får ta och färga själv. :D

Jag färgade med krapp (en växt som inte lever i Sverige) och betade med alun (ett aluminium salt). Krapp verkar vara en klassiker för röda färger och egentligen tror jag att man brukar beta med både alun och vinsten men jag gjorde det enkelt för mig och det blev ju bra ändå!

Här är färgbadet. Krappen kommer i små torkade rot (eller gren?) bitar som får ligga i blöt ett dygn innan man färgar.

Garnet hänger och torkar, blev totalt fyra sådana härvor, min gula mössa som jag försökte liva upp och en härva vitt garn som jag hade liggande. De två sista la jag i färgbadet efter de "viktiga" garnet för min källa till färgningskunskap Elin sa att man kan färga flera gånger i samma bad, men jag tror att jag rörde om för lite och min mössa blev orange flammig.

Här är det röda färdiga garnet tillsammans med de jag ska sticka koftan med. Den ska bli brun med röda och beiga mönster runt halsen.

4 kommentarer:

  1. Hej! Fina färger, jag trodde att man färgade rött med en lus... ? Jag är inte så hemma på växtfärgning, jag provade för många år sedan när min mamma "pluggade" till arb.terapibiträde, vi färgade med vassblommor (de fina grå/lila vipporna. Det blev en snygg grön färg har jag för mej.
    Kram sytanten

    SvaraRadera
  2. Man kan färga med löss också, jag tror det är samma lus som godis och läppstift också brukar färgas med, koschenill. Men jag vet varken hur man får tag i denna lus eller hur man färgar med den. Dock tror jag att man får en klarare röd färg, med krapp blir den mer tegelröd

    SvaraRadera
  3. superfint!!!
    Det blev ju hellyckat-
    Och ja, det är samma lus som i godiset och läppstiftet, och jag tror du kan köpa det från Gudruns ullbod om du skulle vilja.
    Var köpte du krappen förresten?

    SvaraRadera
  4. Det blev Gudruns Ullbod, och jag räknade fel när jag satt i telefonen och beställde så nu har jag ett kilo alun, det behövdes ju bara några gram... Beställde flera påsar krapp också så jag kan färga ett par gånger till

    SvaraRadera