söndag, april 25, 2010

Koftan

Nu så har jag kommit igång med koftan som mitt krappfärgade garn ska förgylla. Det går fortare än förväntat och det är ju positivt till ett så stort projekt. Det ända jag är rädd för är att den blir lite för liten... men jag har botemedel på lur.

onsdag, april 14, 2010

Växtfärgning

Jag har växtfärgat! Allt började med att jag fick för mig att sticka en tröja (som nu övergått till kofta) i lite finare garn än alla de grova strumpor jag gjort. M&K's ekoull är ju trevlig tänkte jag (den finare"baby ull") och begav mig att köpa alla de nystan jag skulle behöva. Brun är fint, eller mörkrött, eller helst båda så kan jag sticka ett ok med fint mönster. Men baby ullen finns bara i en uppsjö av naturfärger och några enstaka gälla färger, typ rosa orange och ljus grönt. Inte min smak så jag tänkte att jag får ta och färga själv. :D

Jag färgade med krapp (en växt som inte lever i Sverige) och betade med alun (ett aluminium salt). Krapp verkar vara en klassiker för röda färger och egentligen tror jag att man brukar beta med både alun och vinsten men jag gjorde det enkelt för mig och det blev ju bra ändå!

Här är färgbadet. Krappen kommer i små torkade rot (eller gren?) bitar som får ligga i blöt ett dygn innan man färgar.

Garnet hänger och torkar, blev totalt fyra sådana härvor, min gula mössa som jag försökte liva upp och en härva vitt garn som jag hade liggande. De två sista la jag i färgbadet efter de "viktiga" garnet för min källa till färgningskunskap Elin sa att man kan färga flera gånger i samma bad, men jag tror att jag rörde om för lite och min mössa blev orange flammig.

Här är det röda färdiga garnet tillsammans med de jag ska sticka koftan med. Den ska bli brun med röda och beiga mönster runt halsen.

söndag, april 11, 2010

Första kvartalet

Bara för att man inte skriver betyder det inte att man inte finns. Hörde på tv:n om att det uppstått fal där folk mår riktigt dåligt av att de känner att de inte hinner skriva inlägg och vara tillräkligt aktiva på bloggar, facebook och fanskapet twitter. Vem fn läser tvitter!!! Jag kontrar med att inte skämmas över att skriva väldigt stötvis och oregelbundet. Och svarar inte i moblien alla tider på dygnet, det får människorna leva med. Jag tänker inte vara nåbar alltid och det finns SMS och mejl varför klaga?

Så, nu när jag har fått säga det så kommer här allt jag har sysslat med i textilväg hittills under detta år.


Mössan på spillgarn fick även en tofs och öron flärpar när garnet aldrig tog slut.
















Det här är pengar till spelet mah jong, ett kinesiskt mycket trevligt spel, så man slipper räkna. De är gjorda i cernit lera, på bilden ovanför är de under tillverkning, nedan är de färdiga och där är även vindbrickorna med. Vit=1000, blå=200, röd=50, svart=10, grön=2, vindarna från vänster: östan, västan, sunnan och nordan.Vantarna började jag på i höstas men sen tog strumpstickningen över när jag skapade julklappar. Men att de glömdes gjorde inget, nu är de perfekt tjocka för det 0-10 gradiga vädret vi har haft här i skåne den senaste månaden. För det är ca en månad sen de blev klara.

Jag har börjat på ett par strumpor till mig själv, samma garn som alla andra strumpor. Gör mönster i de garner som jag inte lyckades göra slut på till mössan. Blir randigt på undersidan och hälen, mönster utkast till ovansidan är nedan. Tredje gången gillt, mönsterstickning är inte riktigt min grej än och nu är det tredje gången jag stickar från hälen.













Så till sist, mitt monsterprojekt som jag hållit sen strax efter nyår och hunnit halvägs. Det ska bli en duk som man kan spela spelet "go" på. Kan det inte själv än men O har lovat att lära mig och vi har även stått i och målat glasstenar som ska användas att spela med. Så nu ska jag bara brodera klart... 19x19 linjer när den är färdig.
(Har också växtfärgat garn i dagarna, men det kommer senare...)

lördag, april 10, 2010

Jordgubbssorbet?


Nej! Det är rotemos med lite rödbeta i.