måndag, mars 31, 2008

Idag har jag sytt ihop kjolen (dock ej linning och sånt) till fru J. På bilden till vänster ser ni min mamma när vi bestämde upp och ner på sammeten. Är lite besviken på den färg som vi valde när vi köpte tyget i Skene. Det hade varit väldigt snyggt med mörklila, purpurlila. Jag ritade mönstret till den själv, eller jag tog mönstret från den rosa, Aglajas, men var tvungen att förlänga den massa upp till för att den ska gå uppe i midjan och så la jag till massor på vidden ner till, fast bara bak, för att göra den lite större men ändå behålla den snäva känslan. När jag stod och strykte så fick jag höra ett "Du kan ju" från mamma. Hennes beröm blir alltid av den sorten.

Jag klippte även ut nedre delen till fru J:s överdel. På bilden har jag dock bara nålat fast den, ska fixa ngt tyg till foder innan jag kan sy fast den.

fredag, mars 28, 2008

Broderi med lejon

Idag har jag inte sytt något alls på klänningarna utan fallit helt för frestelsen att brodera. Som jag nämnde igår har jag börjat på ett nytt yttertyg till min plånbok ( då de gamla hängt i trasor säkert en hel månad). Jag hittade lite mönster i en gammal bok: "Europeiska korstygnsmönster" tror jag den heter. Från 70-t typ och ska böna som få att jag kan få den av mamma när jag flyttar hemifrån. Bästa inspirationen när man har mönster-torka. Det blev inte heller svart utan klar orange/röd/korall, kunde inte låta bli när jag rotade bland mina garner.

Förutom lejon kommer det även komma ett par duvor på baksidan och lite allmänt mönster som man kan anata vara gräs, eller fri tolkning

torsdag, mars 27, 2008

Ibland är man tvungen att sy förhand

Nu har hyskbandet kommit på plats, så nu kan klänningen princip användas om det skulle bli akut. Var lite trixigare än jag väntat mig att få dit det. Inte lika anpassat som en dragkedja till symaskinen om man säger så, och då använde jag ändå dragkedjepressarfoten, ändå fick jag sy en söm för hand där jag inte kom åt, och det blev fula stickningar när den var på plats.

Men har även insett att jag försummat massa annat jag borde hunnit med på lovet. Massa läxor, och en låt jag lovat att lära mig. Det är ju så mycket roligare att sy, och idag kunde jag inte låta bli att ta lite paus från klänningarna och började på ett plånbok-med-massa-broderi-projekt. Inspirerad av en väggbonad hos mormor som har svarta korstygn på vit botten och motiven är inte broderade, alltså bakgrunden är de svarta korstygnen och motiven är det vita tyget utan stygn. Kommer bli riktigt snyggt, ända problemet är att jag har en tendens att göra allt så smått, 2,5mm stygn "råkade" det bli.

måndag, mars 24, 2008

Klänning två på g

Nu har jag satt igång med nästa klänning :D, Fru J:s. Bäst att köra på, och jag har fått gjort en massa, hela basen; sidsömmar och armarna. Bara pillet kvar även om det är det som tar tid. Och så kjolen såklart :P. Är dock inte helt säker att den sitter bra, den är lite stor till mig, men det är en jacka/kavaj typ och hon som ska ha den är i vilket fall betydligt längre än mig. Har varken ork eller tid till strul. Men har gått och blivit förälskad i puffärmar, så underbara. Jag vill sy mig en egen puffärms tröja nu.

Dagens stora strul. När jag sytt ihop kragen och var i gott och väl klar att fästa denna på plagget kom mamma och fråga om jag gjort ordning för knapparna än. Inte det nej. Men mönstret hade ju massa extra tyg just till det. Men nej det var inte tillräckligt tydligen enligt mamma och vi började bråka. Eller jag visste egentligen att mamma hade rätt men vill ha bra förklaring varför det inte funkade med detta tjockare sammetstyget än tunt bummullstyg. Inte stod det något om det i möstret t ex. Men mamma blev på dåligt humör och sa att ingen lyssnade på henne och då blev jag också sur och slutade sy. Detta är väl 4-5 timmar sen nu.
Imorgon ska jag köpa hyskor!

söndag, mars 23, 2008

Inget mer jag kan göra nu.

Nu finns det inget mer jag kan göra på Aglajas klänning. På tisdag ska jag köpa hyskband och sätt i ryggen istället för dragkjedja. De hade ju inga dragkjedjor 1861 och set håller bättre. Teaterkostymer tas ju mycket och ofta ovarsamt på och av. Men det är ju självklart mycket mer än bara hyskbandet kvar. Om ni kollar noga så ser ni en väldans massa nålar kring släpets fäste. Detta kan jag inte sy klart förren jag kommer tillbaka till skolan och då ska släpet stå ut mycket mer och förhoppningsvis (eller tyvär?) inte släpa i backen alls.Det jag ändå faktist gjort idag är att jag har overlockat alla sömmar. Overlock är istället för sicksack, sådan som är i t-shirtar, mycket bättre men det är en speciell maskin som har fyra trådrullar istället för en över och en undertråd. Så jag är väl lyckligt lottad som har en mamma som är så sy-intresserad att hon har en overlockmaskin. Sen har jag även sytt fast draperingen på sidorna där man var tvungen att sy det för hand och jag är nästan förvånad själv hu snyggt det blev. Och när jag fick nålat på släpet med provisoriskt fluff tycker jag till och med att den blir snyggare än de som var på bild på mönstret, speciellt med de två färgerna.

lördag, mars 22, 2008

Klänningen växer till sig

Idag har jag (igår enligt datumet men min mentala dag pågår tills jag har somnat för natten börjar när jag vaknar på morgonen, alltså är det fredag nu) sytt på kjolen på livstycket. Jag sydde den igår, men det gick fort och utan incidenter så jag tyckte det inte var lönt att skriva om det. Även den sömnaden idag gick smärtfritt. Jag sydde inte fast den i livstyckets foder även om jag funderade på det för vi kommer inte ha något foder till kjolen som det ser ut nu eftersom inte det rosa tyget räckte. Just nu har jag en rätt ful ljuslila kjol som går ända upp i midjan och är lite kort som underkjol men hon som ska spela Aglaja och därmed ha klänningen har inte provat den. Vi får se hur det blir när påsklovet är slut och klänningen förhoppningsvis är färdig.

Som synes på bilden har jag även sytt draperingen, jag har fållat den gjort vecken i kanterna och sytt med den när jag sammanfogade kjol och livstycke. Lite tricksigt och man önskade man kunde engelska bättre när man försökte begripa sömnadsbeskrivningen, eller att att de många bilderna också kunde vara tydliga och inte bara många... Man börjar iallafall se en helhet nu och jag tror konceptet med två sorters tyg blir lyckat, och bra att jag inte gjorde hela kjolen i det mönstrade tyget. Har även sytt ihop kragen som också blir i det mönstrade tyget och när jag provade med den så blev effekten tydligt.

Det som stoppat mig idag var att mamma inte hunnit byta ut den svarta tråden i overlocken. För vem orkar sicksacka på vanliga maskin när man inte behöver? Hon lovade att göra det imorgon.

torsdag, mars 20, 2008

Flisselin och rynkorna försvann

Igår fick jag strykt på flisselin på de delar som ska bli foder. När jag strök med de tre prickar på flisselinet som behövs för att det ska fästa, och troligtvis för det tvingades ut på flisselinet så försvann alla rynkor som gör tyget speciellt. Först tänkte jag att det där vart ju lite snyggt men sen ongrade jag mig och nu har vi inte det till det.

Trots att jag inte hade så mkt ledig tid igår, fick jag sytt ihop fodret och sydde även ihop det längs halsen med själva livstycket. På bilden syns när jag har nålat ihop de två delarna. Man kan både se flisselinet och hur det rosa tyget har blivit alldeles slät när jag stärkt upp det.

Sen han jag även hastigt att rita ut mönstret till överdelen på den klänning jag ska ha (Varjas) eftersom jag lämnade ifrån mig det mönstret till en som (väldigt tack till henne) fixar sin klänning själv. Kunde inte heller låta bli att ta hem tyget till min (Varjas) överdel och till rollen Nastasia hela klänning. Så nu har jag möjlighet att sy klart typ allt som är på mig på påsklovet som börjar idag.

tisdag, mars 18, 2008

Första livstycket ihopsytt


Igår efter att jag klippt ut delarna kunde jag ju inte låta bli att sy ihop de första delarna till livstycket. Innan dess fick jag även klippt ut dubbletter till varje livstycksdel som ska var till foder. Efter mammas förmaningar så gjorde jag det när de första delarna fortfarande satt ihop med mönsterpappret för att delarna ska vara så lika varandra som möjligt. Klokt det, haft problem med det förut. Alltså foder och tyg klipps ut kanske inte tillsammans men samtidigt, med den ena som mall till den första.

Idag har jag fått provat det jag sydde igår på hon som ska vara Aglaja. Satt perfekt, eller lite tajt i armhålorna men det tar jag sist. Sen har jag även rotat fram rullen med flissilin från dramans oreda och hämtat den sytråd vi köpte (så jag inte behöver ta av mammas tråd när det är skolans sak). Så nu kan jag sy som en galning. Dessvärre har jag inte hunnit göra något mer idag. Men lite fler fritidsintressen ska man väl få ha.

måndag, mars 17, 2008

"Alla" delar är nu utklippta!

Tyghögen här brevid ska alltså bli en ur snygg klänning. Kan man tror det? Och tyget räckte, och dessutom till dubbelt tyg i livet för vi insåg att det ljusrosa tyget var väldigt tunt, så det får bli dubbelt. Men jag har bara klippt ut det enkelt än så länge, får ta och rota i dramagarderoben imorgon efter flisselin, det kommer behövas. Till kjolen räcker det inte tyget till dubbelt men hon får ta någon tråkig kjol som redan finns och ha som underkjol. Men det är fascinerande, till livet och den raka baskjol som utgör grundklänningen går det åt ca 1,75m tyg, medan till enbart bakpåbyggnads-kjolen som gör 1800-t rumpan och små detaljer som krage och volang går det åt 3m tyg. Väldigt tur att vi köpte fyra meter av det mönstrade för det blev exakt 98cm över. Phu säger jag.

söndag, mars 16, 2008

Mönster. rita, klippa, rita, klippa...


Idag har jag börjat på riktigt!! Jag har ritat ut alla viktiga delar till Aglajas klänning, den i rosa rosa som jag visade mönstret till igår. Det blir ett väldans ritande. Men jag har tur för hon som ska ha klänningen har en väldigt idealisk kropp och jag ar bara behövt ändra mönstret på ett ställe. Vi ska inte ha något släp eftersom det bara är i vägen. Sen upptäckte jag och mamma att det ska vara massa tyll med. Inte så konstigt egentligen men får se hur det blir när man kommer dit.

Sen när jag var klar med alla delar till Aglajas klänning tänkte jag gå vidare med Fru Jepantjina, eller Fru J:s. Där vart det värre. Jag har och har haft ett tag klara bilder i mitt huvud hur den ska bli och, om inte min dator krånglat och jag är nu tvungen att använda XP ist för Ubuntu, hade tänkt att visa de två klänningarna som är min inspiration. Nu kommer jag inte åt mina foton. :(.

Först tänkte jag använda ett mönster till livet som jag köpte tillsammans med det andra och som kommer användas till några andras klänningar men det visade sig att den ärmen som var där, eller det livstycket gick ner en bit på axeln, dumt, jag hade ju tänkt mig en liten söt stående puff till en annars rak ärm. Tillslut efter en del mixtrande och letande med mamma vid rodret, kom vi fram till att vi får använda det först tilltänkta mönstret till framstycket och min mosters gamla brudklänningsmönster till ärm och bakstycke. Nästa steg blir att imorgon så har mamma lovat att rita om mönstren så de funkar ihop. Dessvärre blir nog inte puffen så där liten och söt som jag hoppats. Men den kommer iaf peka uppåt. Ska försöka lägga till bilderna här imorgon när min dator förhoppningsvis är lite snällare.

Så, här är bilder, de ser lite mupp ut men den till vänster visar de två mönster som vi använder och den som är felvriden till höger visar en av de två klänningarna som jag inspirerats av. Om det inte vart så fel färg skulle vi använt den.

fredag, mars 14, 2008

Nu ska den här bloggen bli sy-blogg!

Nu ska jag rycka upp mig och den här bloggen med rötterna och göra något vettigt av den. Jag kom fram till att det lättast sker om jag sätter ett tema på den och har något som gör att jag måste skriva hyffsat ofta. Det blev som så att om jag dokumenterar något med bloggen så blir det ju lika regelbundet som jag gör det här som ska dokumenteras. Så ända sen i julas ar jag tänkt att jag borde berätta om när jag syr min folkdräkt. För när jag började förra sommaren så hittade jag så otroligt lite på nätet om folkdräkter så mer borde finnas. Men västen/livstycket blev jag klar med strax efter jullovet:
Så den är ju klar, men det finns ju många delar kvar på dräkten, kjol, förkläde, hätta, väska, strumpor, på dräkten så är Indlands Norra Härad, från Askeröarna (som ligger mellan Stenungsund och Orust). (det finns även i vitt och då är den från Jörlanda). Så dessa kommer jag dokumentera här :D. Nu har jag dessvärre inte tid att sy på den för jag ska sy två, kanske tre, klänningar till vår slutproduktion i skolan. Vi sätter upp Idioten av Dostojevskij om 7 veckor. Så hur jag ska hinna sy det vet jag inte men här är tyget och mönstret till Aglaja:

lördag, mars 01, 2008

Melodifestivalen hos farmor


Mums Mums med kinamat. Och på ska jag få se melodifestivalen som jag nu missat två lördagar i rad. It better be good.